Razgradive mezoniti ( mezo niti )

Mezo niti …za uspješno vraćanje tonusa kože

Mezo niti nove generacije su napravljene su od biorazgradivog materijala i provučene su unutar fleksibilne iglice kao provodnika odn. vehikuluma. Sve do nedavno korištene APTOS niti (zlato i platina) su trajno ostajale pod kožom i kao takve mogle potencijalno proizvesti neželjene efekte u smislu kasnog ožiljkavanja. Tretman je bio jako bolan a  obzirom da su, jednom postavljene, niti ostajale u koži cijeli život nisu bile kompatibilne sa drugim estetskim procedurama, bilo biostimulativnim ili operativnim.  Razgradive mezoniti su revolucionarne jer imaju za cilj da podstaknu stvaranje našeg vlastitog kolagena koji ostaje u koži, dok niti postupno nestaju.

Sama nit je smještena u fleksibinoj igli, provodniku,  kojom se plasira pod kožu. Fleksibilnost igle operateru umogućava postavljanje  3D potporne mreže u više pravaca i dubina pod kožom koja djeluje kao “armatura”, podupirući je. Na taj način se dobije efekat liftinga sličan hirurškom, bez defekata u koži i ograničavanja mimike. Nakon postavljanja nit pod kožom ostaje od 120 do 180 dana . Za to vrijeme duž putanje kojom je postavljena nit se formira potpuno novi, prirodni, kolagen koji se zadržava godinama nakon resorpcije niti i dugotrajno daje efekat face liftinga. Pozitivni rezultati se formiraju u roku od 30 do 45 dana i u prosjeku traju nekoliko godina.

Mezonitima se postiže lifting lica, popunjavaju se bore između obrva, na čelu, oko očiju, usana, vrata, dekoltea uzduž prirodnih RSTL ( relaxed skin tension lines) koje se vremenom, pod uticajem gravitacije, fotostarenja i smanjenja produkcije kolagena opuste.

Također, tretmani su uspješni u formiranju nadlaktica, stomaka,bedara pa čak i zadnjice. Tretmani se mogu kombinovati sa hijaluronskim filerima, laserima, biostimulacijom ( fotodinamskom i strujnom), pilngom LPG i radiotalasima četrnaest dana nakon uvođenja niti.

Igle koje se koriste kao vehikulumi za niti su veoma tanke ( 25 G do 31 G) tj 0,1 do 0,3 mm debele a njihova dužina zavisi o mjestu aplikacije ( za lice su puno kraće od onih za druge dijelove tijela). Samim tim je potreban samo lokalni anestetik kako bi tretman bio gotovo bezbolan.

Broj niti zavisi od rezultata koji želimo da postignemo: minimalan broj je 10 za regiju oko očiju, a optimalan za cijelo lice oko  80 niti.

Nakon tretmana potrebno je izbjegavati jako sunce, saunu i solarijum, kao i preparate na bazi acetilsalicilne kiseline i antihistaminike. Tokom ovog vremena preporučuje se upotreba krema bogatih vitaminom K. Moguće je, iako veoma rijetko, formiranje jednog do dva hematoma nakon tretmana.

This entry was posted in Članci, Novosti. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.