Dermatoonkologija i screening madeža

Dermaclinica raspolaze najnovijim dostignucima dermatodijagnostike koje komplementiraju nase klinicko poznavanje oboljenja i u 100 posto slucajeva uspjesno dijagnosticiraju promjenu. U slucaju dvojbe, zahvaljujuci kompjuteriziranoj dermatoskopiji se digitalni scan razmjenjuje sa kolegama u svijetu kako bi se postigla tacna dijagnoza. Malignome odstranjue nas hirurski tim, patogistoloska dijagnostika je obezbijedjena na licu mjesta (nativna).

dermDoc digitalni dermatoskop samo u dermaClinica centru

Dermoskopija je dijagnostička metoda u dermatovenerologiji koja podrazumijeva pregled promjene ručnim dermoskopom, stereomikroskopom, kamerom ili digitalnim imaging sistemom.  Povećanja variraju od 6 do 40 puta te do 100 puta. Dermoskopija je neinvazivna, jednostavna i financijski prihvatljiva dijagnostička pretraga.

Gledajte svoje madeže redovito, otkrijte melanom što prije!” Slogan je to ovogodišnjeg Europskog dana borbe protiv melanoma, poznatog kao Euro Melanoma Day,

Faktori rizika u nastanku zloćudnih tumora kože

spoljašnji-povećana izlozenost UV zracima tokom dužeg perioda

unutrašnji-nasljeđe i tip kože

Ukoliko pacijent prilikom samokontrole svoje kože uoči pojavu novih pigmentnih promena ili promene u već postojećem mladežu, nužan je pregled dermatologa.

7 kliničkih znakova koji ukazuju na promenu u postojećem mladežu su:

promjena veličine- rast

promjena oblika

promjena boje

inflamacija

pojava kruste i krvarenje

promjena u senzibilitetu

prečnik veci od 7 mm

Ukoliko pacijent ima veliki broj mladeža, nemoguće je uzeti biopsiju svake lezije. Dermatoskopijom se može brzo i neinvazivno pratiti svaka sumnjiva promjena, a fotograzija sačuvati u bazi podataka svakog pacijenta. Preciznost ne može nikada biti 100% i ne može zameniti histopatolosko ispitivanje ali je nesumnjivo da je zahvaljujući ovoj metodi višestruko povećan procenat rano otkrivenih i na vrijeme hirurski uklonjenih tumora kože i melanoma.

Dermoskopija može pomoći u dijagnostikovanju atipičnih nevusa, plavih nevusa, seboroičnih keratoza, pigmentnog bazocelularnog karcinoma, hemangioma, parazitoza i drugih promena na koži kao i kožnim derivatima /dlaka i nokti/.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.