Dermatohirurgija

Radiotalasna hirurgija je savremena hirurška tehnika za uklanjanje benignih promjena na koži i bioptiranje sumnjivih patoloskih promjena radi kasnije PH dijagnostike.

Radiotalasi imaju visoku frekvenciju od 4MHz, koja minimalno traumatizuje tkivo, tako da sa uspjehom mogu zamijeniti skalpel u svim hirurškim granama. Ova tehnika ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji, jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimjetan ožiljak.

Najčešće indikacije za radiotalase su svi benigni izraštaji na koži :

• mladeži – naevusi
• fibromi, granulomi i dermatofibromi
• ateromi, siringomi i ksantelazme
• keratoze i sve vrste bradavica


Najveće prednosti radiotalasa su minimalna trauma okolnog tkiva (10–20 mikrona je bočno oštećenje u liniji reza dok je sa CO2 laserom 50 mikrona a termokauterom i do 200 mikrona) što je presudno za lakše i bolje zarastanje rana i  rezultuje skoro neprimjetnim ožiljcima.

Metoda je beskrvna i sigurna i toliko elegantna (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme) da pacijenti nemaju osjećaj da se podvrgavaju hirurškoj intervenciji što je od presudnog značaja za smanjenje stresa i osećaj komfora pacijenta.

Intervencija traje izuzetno kratko, 20-30 sekundi.
Poslije intervencije nema nikakvih bolova.
Ranica je kružnog oblika. Krastica se formira sledećeg dana i sama otpadne posle 7-10 dana.

Obzirom da bradavice, mladeži i drugi izraštaji na koži mogu biti potencijalna žarišta malignih tumora, jako je bitna preoperativna dijagnostika koja, pored kliničkog pregleda, obavezno uključuje i kompjuterizovanu dermatoskopiju na digitalnom dermatoskopu dermDoc  što je presudno za isključivanje maligniteta.

Ukoliko posotoji sumnja na malignu alteraciju promjene na koži neophodno je primjeniti klasičnu hiruršku eksciziju sa širokim marginama uz obaveznu PH verifikaciju. Sve promene sa kože osim virusnih bradavica šaljemo na histopatološki pregled tako da se sprovodi trostruka kontrola dijagnoze – klinički pregled , dermoskopija  i histopatološki pregled patologa.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.