Mezoterapijsko liječenje ćelavosti

Veliki dio populacije oko 40% muškaraca i 20% žena iznad 45 godina ima problem sa gubitkom kose. Gubitak kose, bez obzira na uzrok, može činiti ekstremno frustrirajuće stanje. Obično to teško podnose oni koje gube kosu u ranim dvadesetim. Gubitkom kose narušava se njihov izgled, tako da imaju izgled srednjih godina dvadesetak godina ranije.

Muškarci gubitak kose proživljavaju prilično stresno, a žene padaju u očaj i nerijetko zbog toga imaju psihičke probleme, osjećaju se inferiorne, gube samopouzdanje.

gubljenje kose

U 95% slučajeva muške ćelavosti razlog je preosjetljivost korijena dlake na aktivnu formu muškog spolnog hormona (DHT). Ovo na kraju dovodi do suženje krvnih žila i slabog dotoka hranjivih tvari. Pravilo je jednostavno-ako nema krvi nema ni  života. Posljedica ovog je skraćenje anagene faze (faze rasta) i produženja telogene faze (faze odmora) i općom promjenom terminalnih dlaka u velusnu dlakavost. Dlake se istanjuju i opadaju. Ovaj oblik muške ćelavosti je skoro fiziološki, a pokazuje zajedničke crte na osnovu kojih su rađene klasifikacije. Danas se najviše koristi Norwoodova klasifikacija muške ćelavosti.

Problem gubitka i njegovo rješenje zaokupljao je liječnike još od antičkog doba, ali do znatnog napredaka dolazi tek u 20-om stoljeću.

Mezoterapija predstavlja medicinski postupak, koji se izvodi serijom skoro bezbolnih mikroinjekcija u mezoderm, kojim se unose minerali, vitamini i DHT blokatori direktno u skalp. Ubrizgane tvari smanjuju produkciju DHT hormona, ubrzavaju cirkulaciju u skalpu, stimuliraju korijen dlake i na taj način ublažavaju proces opadanja kose.

Primjenjuje se dva puta sedmično tokom prvog mjeseca tretmana, a potom jednom sedmično sljedećeg mjeseca, te po potrebi nakon dvomjesečnog liječenja. Ovaj postupak ima prednost pred sredstvima koja se utrljavaju u vlasište budući da ona ne dopiru do folikula dlake. Prvi rezultati vidljivi su tri mjeseca nakon započetog tretmana, a postupak se ne primjenjuje samo za liječenje ćelavosti, nego i kad se želi poboljšati bujnost i sjaj.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.