Najčešća pitanja

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija podrazumijeva vrlo efektnu, invazivnu,terapijsku proceduru, kojom se u kožu (kutano) ili pokožno (subkutano), mikroinjekcijama, ubrizgavaju mikroskopske doze koktela  različitih sustanci (anestetici, lipolitici, defibrozanti,vitamini, oligoelementi, venotonici –  zavisno od problema koji se rješava), a koju je Francuska akademija nauka 1987. godine uvrstila u oficijelnu medicinu.

Kao vrlo bezbjedna i efikasna, mezoterapija je, u oblasti liposukcije, liječenja celulita i eliminisanju znakova starenja kože, vrlo ozbiljna alternativa estetskoj hirurgiji.

Efekti mezoterapije se postižu na dva načina: farmakološkim dejstvom preparata i fizičkom stimulacijom kože mikroubodima!

Šta ulazi u sastav koktela?

To su kolagen, hijaluronska i glikolna kiselina, l carnitin,  fosfatidilholin, vitaminski kompleksi, aminokiseline, lipolitici, venotonici,Rutin ekstrakt, Ekstrakt Artičoke,  Oligoelementi, Kofein, i drugi preparati,apirogeni, sterilni i farmaceutske kvalitete. Sastav koktela određuje ljekar, uzimajući u obzir problem i individualne osobenosti klijenta ili se klijent odluci za gotov preparat koji se posebno naruci od proizvodjaca . Svi preparati moraju biti legalno registrirani za parenteralnu (unutrasnju) primjenu

Koliko je efikasna mezoterapija?

Samo u Francuskoj, gde je ovaj metod i nastao, praktikuje oko 15 000 ljekara mezoterapeuta, i 60 000 klijenta svakodnevno koristi neku od metoda mezoterapije. Mezoterapija djeluje na uzrok problema,i koncentriše se upravo na lokalnoj pojavi problema,a ne na cijeli organizam.

U mikroskopski malim količinama i uz strogo lokalizovano i prolongirano dejstvo, mezoterapijski koktel koji je npr. namijenjen uklanjanju lokalizovanih masnih naslaga i celulita će razgraditi masne naslage i restruktuirati vezivo, pa se kao krajnji efekt dobiva koža bez narandžine kore, dobrog tonusa i bez masnih naslaga.

Koji se esteski problemi rješavaju?

Primjenjuje se za uspješan tretman celulita, lokalnih masnih naslaga, starenja kože, strija, pjega, opadanja kose, u tretmanu akni…U mezoterapiji tela, ovaj metod se radi po zonama,i to:

Zona butina i zadnjice
Zona stomaka i pojasa
Zona ruku i ramenog pojasa

Kome se izvode tretmani mezoterapije tela?

Za mezoterapiju ne postoje apsolutne kontraindikacije,tako da svi između 18 i 65 godina, koji žele da se oslobode masnih naslaga na tijelu, mogu da izaberu upravo ovaj metod. Jedini uslov za uspjeh je da indeks mase tela, ne prelazi 30!

Kako se izvodi mezoterapija tijela?

Tretman se radi jednom sedmčno, i traje oko 30 minuta. Ukupno je potrebno 6 do 12 tretmana. U dermaClinici, mezoterapija se sprovodi pomoću pneumatskog pištolja najnovije generacije BIOPHYMED U 225, te tretman nije bolan.

Kako izgleda tretman, koliko traje i koliko je tretmana potrebno

Mezoterapiju radi ljekar, nakon detaljne anamneze i pregleda, jer od toga, u mnogome može zavisiti efekt tretmana, posebno kod su u pitanju celulit i lokalne masne naslage kod žena. Jedna seansa mezoterapije, u zavisnosti od površine koja se tretira, može trajati od 15 do 30 minuta. Većina pacijenata, ubode kojima se u kožu ubrizgavaju aktivni kokteli opisuje kao ubode komaraca, nakon kojih ostaju sitni tragovi, koji nakon dva do tri sata nestaju. U izuzetnim slučajevima se nakon seanse može javiti diskretan otok regije koja je tretirana i crvenilo, koji nakon par dana, u potpunosti nestaju, a koji se povezuju sa brzim i vrlo povoljnim terapijskim efektom tretmana.

Broj tretmana za postizanje krajnje pozitivnog terapijskog efekta zavisi od problema koji se rješava, mada se preporučuje da ih bude najmanje 10 i to svake sedmice po jedan. Kod tretmana uklanjanja lokalnih masnih naslaga i celulita, kao i tretmana uklanjanja bora , prvi efekti se mogu uočiti i odmah nakon prvog tretmana, dok se kod problema strija, slabog tonusa kože, ćelavosti, prvi  efekti mogu očekivati tek nakon mesec dana i više.

Da li ima neželjenih pojava?

Neželjeni efekti mezoterapije, mogu se javiti u vidu pada pritiska ili šećera, vrtoglavice, mučnine ili malaksalosti, koji prolaze nakon pola sata od terapije. Na tijelu se mogu pojaviti modrice, otoci, crvenilo, svrab i sitni ubodi, veličine uboda komarca, koji prolaze nakon par dana

Kome se ne preporučuje?


Mezoterapija se ne sprovodi kod osoba sa akutnim infektivnim virusnim ili bakterijskim oboljenjima, poremećenim koagulacionim statusom, insuficijencijom srca, pluća, jetre i bubrega, dijabetesom i drugim autoimunim i endokrinim oboljenjima, kao i u trudnoći i laktaciji.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.