Botox

Botoks – BOTOX®

DEFINICIJA

Botox je Botulinom toxin tip A, prirodni pročišćeni protein, koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum te je posebno priređen za aplikaciju.

INDIKACIJE

Bore na čelu, između obrva i oko očiju kao i hiperhidroza tj. pojačano znojenje u pazusima su indikacije za aplikaciju botulin toxina.   Botox® je jednako učinkoviti kod muškarca i žena.

MEHANIZAM DJELOVANJA

Botulinum toxin blokira impulse od živaca prema mišićima tj vrši kemodenervaciju preveniranjem oslobađanja acetilkolina i na taj način se smanjuje kontrakcija mišića, a koža iznad mišića je mekanija i nenaborana.  Toksin djeluje samo na pojedinačne mišiće u koje se injicira tako da okolni mišići ostaju u funkciji.

Botulinum toxin radi kemodenervaciju žlijezda znojnica te  tako smanjuje znojenje.

APLIKACIJA

Toksin se injicira tankom iglom na određena mjesta na licu i u aksile.  Bol je mala te nije potrebna anestezija.  Na mjestu injiciranja može nastati krvni podljev.

UČINCI BOTOXA

Prvi učinak je vidljiv nakon nekoliko dana u vidu smanjenja dinamičkih bora  uz mladenačkiji i svježiji izgled lica.  Bore nastale aktiničkim oštećenjem kože, bore kod starijih osoba kao ni atrofična kožu na vratu ne mogu se poboljšati.

Učinak toksina na bore lica traje 3-6 mjeseci, najčešće oko 3-4mjeseca.  Tretman se može ponavljati 2-3 puta godišnje, a ne češće radi mogućnosti nastanka protutijela na toksin.  Učinak toksina  u pazuhu za smanjenje znojenja traje i do 9 mjeseci.

Studije su pokazale da je s vremenom učinak dugotrajniji i tretmani su rjeđi. Učinak varira od pacijenta do pacijenta i može biti manje učinkovit za starije od 65 godina.

NUSPOJAVE

Krvni podljev na mjestu aplikacije injekcije, lokalno edem kože donjih vjeđa na mjestu aplikacije, alergijske reakcije, a u rijetkim slučajevima može se pojaviti ptoza odnosno spuštenost kapka i asimetrija lica.

OGRANIČENJA:  Za nazolabijalne brazde učinkovitiji tretman je „filerima“.

Aquamid

Aquamid je neresorptivni injekcijski implantat za povećanje mekih tkiva. Sastoji se od 97,5% vodenog gela i 2,5% poliakrilamida. Aquamid je izuzetno biokompatibilan, što znači da ga organizam odlično prihvaća. Aquamid je dostupan na tržištu u sterilnom pakiranju u špricama od 1 ml. Djelovanje Aquamida se očituje u povećanju volumena mekog tkiva. Nakon implantiranja u organizam, Aquamid postaje stabilan dio potkožnog vezivno-masnog tkiva.

Indikacije

Aquamid je posebno namijenjen estetskim korekcijama odnosno konturiranju lica. Može se koristiti u sljedećim dijelovima lica: glabela (centralni dio čela iznad korijena nosa), nazolabijalne brazde (brazde koje spajaju nosna krila i usne kuteve), mentolabijalne brzade (udubine ispod usnih kuteva), obrazi, brada i usnice. Aquamid se može koristiti za korekciju estetskih defekata, koji su uzrokovani prirođenim traumatskim ili faktorima procesa starenja. Aquamid se smije primijeniti jedino u potkožnom tkivu.

Kontraindikacije

Aquamid se ne smije injicirati ako postoji akutna kožna infekcija. Dodatno, Aquamid ne bi trebalo aplicirati u pacijenate koji boluju od autoimunih i šećerne bolesti. Česte epizode herpesa usnice i brojne aktivne akne lica su relativna kontraindikacija za primjenu Aquamida. Aquamid se također ne smije primijeniti za vrijeme trudnoće ili dojenja. Nakon aplikacije Aquamida pacijent ne smije uzimati kortikosteroide najmanje pola godine. Uzimanje visokih doza nesteroidnih antireumatika također nije preporučljivo u prvim postoperativnim tjednima, jer se povećava rizik infekcije.

Područja lica koja se mogu tretirati Aquamidom

Duboke vertikalne bore glabele ili „bore mrštenja“. Na slici je prikazana tehnika injiciranja: vrhovi trokuta predstavljaju ubode igle, a trokuti označavaju areal gdje se Aquamid mora aplicirati u potkožno tkivo.

Tretman nazolabijalnih brazda Aquamidom

Apliciranje Aquamida u udubine obraza

Tretman atrofičnih ožiljaka lica Aquamidom

Tretman mentolabijalnih brazda Aquamidom

Estetsko povećanje usnica Aquamidom

Augmentacija ili pojačanje srednje trećine lica Aquamidom

Aquamid se vrlo uspješno koristi za popravak manjih iregularnosti vanjskog nosa nakon izvršene rinoplastike.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.