Tretman malignoma

Još ni danas ne postoji pravilna definicija mladeža. Tako se primjerice govori kako mladež tvori posebna vrsta pigmentnih stanica uz druge vrste tkiva. Većina mladeža je bezopasna, no svakako se savjetuje redovita kontrola mladeža kod dermatologa barem jednom godišnje. Većina ljudi se odlučuje na odstranjenje mladeža zbog estetskih razloga ili nezgodne lokacije mladeža. Glavna metoda za odstranjivanje mladeža je operacija, i to je jedina pravilna metoda jer se mladež u cijelosti ukloni te se može uraditi histološka analiza.

Postoje druge metode koje ne mogu u cijelosti ukloniti mladež, jer mladež unište iznad kože dok korijen zaostaje ispod kože. U te se metode ubraja spaljivanje strujom ili zaleđivanje. Mladež se uvijek nastoji operativno ukloniti, osobito kada je pigmentiran. No postoje izuzeci kada se radi o mladežima na licu koji nemaju pigment. Nakon operacije zaostao bi ožiljak, osobito na licu, nosu ili čelu. Laser je metoda izbora za te slučajeve jer se gotovo ništa ne vidi nakon uklanjanja mladeža. Uvjet je da osobe imaju iznad 25 godina i da mladež nije pigmentiran. Iglom se daje lokalna anestezija, a tretman je bezbolan.

Laser mehanički uništi mladež, a ovisno o veličini madeža daje se lokalna anestezija kao u stomatologa, no ako je manji mladež nije potrebna anestezija. U oba slučaja tretman nije bolan niti neugodan. Na mjestu tretmana zaostaje manja krasta koja otpada nakon sedam dana. Na mjestu tretmana ne zaostaje ožiljak nego eventualno manje površinsko oštećenje koje je gotovo neprimjetno, po potrebi se i to može korigirati. U svakom slučaju, postiže se najbolji estetski rezultat jer iza svake operacije zaostaje ožiljak, osobito ako je madež na nosu. Najčešće se radi o madežima koji nemaju boju i javljaju se nakon 40-ih godina života. Nažalost, s godinama im se povećavaju veličina i broj te se savjetuje madeže što ranije tretirati, iako nikad nije kasno.

Zaleđivanje dušikom, spaljivanje strujom i radiovalovi su do nedavno bili glavni načini uklanjanja raznih tvorevina s lica i vrata koje uglavnom predstavljaju estetski problem. Najčešće se uklanjanju mladeži, keratoze, fibromi, staračke bradavice i bradavice. Glavni princip njihova uklanjanja se temelji na njihovom mehaničkom uništenju, pri čemu se bično ošteti i okolna koža pored same tvorevine. Većina navedenih metoda je nelagodna, bolna i praćena dužim oporavkom uz kraste te rane. Operacija je druga mogućnost za rješavanje problema ali uvijek ostaju ožiljci.

Stoga se nametnula potreba za efikasnijim načinom uklanjanja tih dobroćudnih tvorevina. Laser je metoda izbora za navedene probleme jer sam tretman nije bolan ni neugodan. Koristi se optička energija koja ciljano uništava samo tvorevinu bez oštećenja okolne kože. Anestezija nije potrebna ili se daje u obliku kreme tj. injekcije kao kod zubara. Potreban je svega 1 tretman. Tretmani su izrazito brzi te tako za uklanjanje 1 madeža treba svega par sekundi, ako imate površinu tijela pokrivenu brojnim fibromima treba svega par minuta . Na mjestu tretmana ostaje manja ranica koja se maže 7 dana s nekom od krema za ubrzano cijeljenje kože.

Mladeži se uklanjanju prvenstveno operativno no izuzetak je lice jer kod operaciju ostaju ožiljci a kod lasera skoro ništa ne ostaje. Najlošije rezultate prilikom operativnog uklanjanja madeža imamo na nosu jer skoro uvijek nakon operacija ostaju veliki ožiljci stoga laser preostaje kao metoda izbora. Madež se može ukloniti ukoliko nije obojen i ukoliko osoba ima iznad 30 godina.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.