Tretman ožiljaka

Ožiljak predstavlja bujanje vezivnog tkiva koje treba da nadomjesti plemenito tkivo.Ožiljak se stvara na mjestu hirurške povred,nakon opekotina,ili zaostaje kao sekvele poslije akni.Keloid je posebna vrsta ožiljka koja se tipično javlja kod mlađih osoba na određenim mjestima: resice ušiju, lica, ramena i prsa. Može se javiti i na drugim mjestima, ali znatno rjeđe. Glavni uzrok razvoja keloida je ozljeda bilo koje vrste, a ima slučajeva kada se razviju spontano bez ikakve traume. Postoji genetska sklonost njihovu razvoju. Osim što je estetski problem keloid izaziva niz tegoba: bolnost, osjetljivost, svrbež i nelagodu.

Za razliku od običnog ožiljka, keloid se nalazi izvan područja mjesta ozljede, nikad se ne povlači, ima sklonost vraćanju nakon tretmana i bolan je. Keloid tvori vezivno tkivo koje je izrazito gusto, zbog čega je tvrd na dodir. Obično ima crvenkastu boju kože zbog brojnih krvni žila koje se nalaze unutar njega. Savjetuje se ne operirati ili raditi zahvate u rizičnim regijama ako nije potrebno te provjeriti obiteljsku sklonost keloidima.

dermaClinica posjeduje nekoliko modaliteta UKLANJANJA ožiljaka različitih etiologija:

dermabrazija– invazivna, krvava metoda kojom se rotirajućim, visokoabrazivnim (dijamantna glava ili žica) instrumentom skidaju slojevi hipertrofičnog oziljka ( hirurškog, opeklinskog ili trumatskog)ili keloida dok se ne dostigne nivo vaskularnog korijuma. Nedostaci metode su to što je bolna, invazivna, dubina abrazije se teško kontroliše te postoji opasnost neravnomjerne reepitelizacije, opasnost od infekcije, potreba za hirurškom njegom traumatizirane kože itd.

dermablasting- minimalno invazivna metoda uklanjanja hipertrofičnog ožiljka ili keloida, strija, tetovaža kojom su, zbog toga što je dubina penetracije kontrolisana, izbjegnuti svi nedostaci dermabrazije. Metoda je beskrvna, praktično bezbolna, zahtijeva minimalnu njegu. Nedostatak je neophodnost ponavljanja procedure u više navrata, u zavisnosti od tretirane patologije.

hirurški laser– metoda ekscizije ožiljaka, naročto pogodna za tretman refraktarnih keloida koji su notorni po tome što, kod podložnih osoba rekuriraju, tako da svaka trauma, uključujući hiruršku reparaciju rezultira ponovnim formiranjem keloida.

fraxel laser (rejuvenacija) i- metoda pogodna za tretman mimičkih bora, ožiljaka od akni i drugih stanja i defekata kože koji su u nivou ili ispod nivoa kože. Prilikom aplikacije ove metode se koži laserskim zrakom  nanose programirana mikroskopska oštećenja i aktivira proces zacijeljivanja tkiva i ravnomjerne reepitelizacije.

arasys perfector-metoda pogodan za tretman mimičkih bora, ožiljaka od akni (vulgaris), i drugih defekata u nivou ili ispod nivoa kože. Metoda izbora kod mlađih osoba ili osoba koje slabije podnose bol. Princip je taj što se korijum kože direktno stimulira na proliferaciju, dovodeći do povećanja broja slojeva kože, zadebljanja i izravnavanja defekata. Za dodatne informacije molimo pogledajte prinicpe funkcionisanja arasys na našoj stranici tehnologije.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.