Tretman rosacea

Rosacea predstavlja kožno oboljenje čiji je uzrok promjena u strukturi zida krvnog suda.Kod zdravih ljudi zid krvnog suda prati promjene u dijametru ovisno o uslovima temperature,emotivnog uzbudjenja..(toplta širi,hladnoća sužava krvni sud,ili ljutnja širi,strah sužava krvni sud).Pacijenti koji imaju rosaceu imaju neprestano dilatirane krvne sudove čije volumen ne može da se prilagodi promjenama.To je razlog crvene boje kože lica kod osoba sa rosaceom.Zbog toga  ovakvi pacijenti se susreću sa brojnim problemima,kako kozmetološkim tako i emotivnim.To nije jedini simptom bolesti.Rosacea uzrokuje inflamaciju kože lica :obraza,nosa,brade.Praćena je vidljivim dilatiranim krvnim sudovima i pojavom akni.Kada rosacea nastane,ona može nakratko nestati,ali se pojavljuje ponovno i njena karekteristika je da ostaje cijeli život.Obično se pojavljuje kod odraslih ljudi(izmedju 30 i 50 godina).Naročito su pogodjene osobe svijetle puti.Pojavljuje se podjednako kod oba pola.Uzrok nastanka je nepoznat.Jedna od terija nastanka je imunološki poremećaj koji ima za posljedicu aciditet tijela i lica. Nedokazana teorija kaže da je uzrok nastanka povezan sa infekcijom Helicobacter pilori.Faktori koji su okidački u nastanku rosacee su:vrlo topla i začinjena hrana,kofein,alkohol,izlaganje suncu,temperaturne promjene( toplina ili hladnoća),tjelovježba,emotivni stres,trljanje ili masaža lica,iritantna kozmetika i mirisa.Preporuča se izbjegavanje provocirajućih faktora i sklanjanje od sunca uz redovitu upotrebu zaštitnih faktora.

Tretmani izbora u liječenju rosacee su:IPL i tretman nanostrujama

Arasys tretman podrazunjeva programe:elektromagnetne detoksifikacije koji će da normalizuje i balansira kožni Ph i eliminira stvorene metaboličke toxine.Ptogram firminga će reducirati inflamaciju i pomoći smanjenju diatiranih krvnih sudova.Potrebno je 10 tretmana da bi se postigao zadovoljavajući rezultat.Nakon toga se rade tretmani održavanja.

Ipak,tretman izbora i tretman koji daje najadekvatnije rezultate i najbolji učinak jeste tretman IPL uredjajem.Pulsni talasi imaju za cilj da eliminiraju (fotokoaguliraju) krvne sudove.Potrebno je odrediti tip kože prema Fitzpatrick pravilu i na osnovu toga planirati jačinu pulsnog talasa.Valna dužina od 800 nm je valna dužina koja odgovara svim tipovima kože.Po cm kvadratnom se planira broj pulsnih talasa.Po pravilu treba 15 do 20 pulsnih udara po kvadratnom centimetru.Razmak izmedju tretmana iznosi 3 sedmice.Potrebno je uraditi 4 do 6 tretmana da bi se došlo do zadovoljavajućih rezultata.

Teleangiectazije

Glavni uzrok razvoja kapilara i vena lica je utjecaj sunca koji stanjuje kožu te potiče otpuštanje tvari koje stvaraju nove kapilare. Kod bolesti rosaceje ili kod osoba sa sklonošću razvoja crvenila lica, postoji sklonost razvoju novih kapilara. Vene i kapilare nemaju nikakav utjecaj na zdravlje, nego su estetski problem. Do sada se koristila struja kojom su se one spaljivale. Metoda je davala slabe rezultate uz česte ožiljke kao posljedicu tretmana. Razvoj IPL uređaja koji optičkom energijom spaljuje kapilare dao je revolucionarne rezultate.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.